Voorbereidingskosten zijn kosten ten behoeve van voorbereiding van de ontwikkeling van grondposities van de gemeente om te komen tot een ontwikkelplan. Daarbij moet worden voldaan aan de volgende criteria:
- Er is sprake van een ruimtelijk/stedenbouwkundig project, gericht op exploitatie van grond.
- Er is sprake van een externe initiatiefnemer dan wel een bestuurlijke wens op stedelijk gebied.
- Er zijn geen andere dekkingsmiddelen om de initiële kosten van het project af te dekken.
- Er bestaat een redelijke verwachting dat het project uiteindelijk leidt tot grondverkoop of –exploitatie
Conform de BBV-regels kunnen deze kosten voor een periode van vijf jaar worden opgenomen op de balans onder de immateriële vaste activa. Op het moment dat een voorfase project daadwerkelijk doorgaat, zullen deze voorbereidende kosten worden toegevoegd aan de betreffende grondexploitatie. Wanneer een project in de voorfase niet doorgaat, worden de kosten ten laste van het weerstandvermogen gebracht. Voor dit risico is in het weerstandsvermogen een risicoreserve gevormd.
In 2020 is een project te weten: 1R Stichtsekant overgebracht naar de grondexploitatie. De initiatieven voor de ontwikkeling van Blok 5.2 en Slufterplantsoen zijn niet haalbaar gebleken en de gemaakte kosten € 0,17 miljoen worden ten laste gebracht van het weerstandsvermogen.
Verder zijn er op dit moment acht lopende projecten met een totaal aan gemaakte kosten van circa € 0,8 miljoen. Voor een gedetailleerde toelichting per project wordt verwezen naar deel C van het MPGA.