In Almere is de behoefte aan kantoorruimte al enkele jaren zeer laag te noemen. De verdringing van kantoren vanuit Amsterdam, als gevolg van grootschalige transformatie van kantoorgebouwen, heeft nog niet geleid tot een grotere marktbehoefte aan kantoren in Almere. Dit betekent dat de kantorenmarkt in Almere zeer lokaal is en vooral voor de eigen lokale behoefte in aanbod voorzien hoeft te worden.
Het is voor de huidige en toekomstige lokale behoefte aan kantoren dan ook van belang om goed te kijken wat de lokale ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid zullen zijn. In het onderzoek voor de nieuwe Gemeentelijke Visie op de Werklocaties (GVW) is een aantal scenario’s uitgeschreven voor de groei van werkgelegenheid in Almere tot 2040. Indien het kantoorquotiënt (kantoorgebruik per baan) niet wijzigt, mag verwacht worden dat in een nadelig scenario behoefte zal zijn aan 33.000 m² b.v.o. kantoorprogramma in 2040 en in het meest gunstige scenario 201.000 m² b.v.o. Het is dus afhankelijk van de mate waarin de werkgelegenheid zal groeien, hoe groot de vraag zal gaan worden. Welk scenario zich zal voordoen hangt af van economische ontwikkelingen en de wijze waarop de werkgelegenheid wordt gestimuleerd.
Het aanbod in bestaand kantoorvastgoed is in 2020 gestegen van 125.000 m² b.v.o. naar 130.300 m² b.v.o. kantoorvloeroppervlak. Deze toename is te verklaren doordat een bedrijfsruimte op Randstad weer als kantoor op de markt is gebracht. In 2020 is 15.040 m² kantoor in gebruik genomen. Het aanbod van kantoren concentreert zich voornamelijk rondom het centrum en Gooisekant:
Ruimtelijke spreiding beschikbaar bestaand kantorenaanbod
bron: Van Westrhenen en Voerman, aangepast
Daarnaast is ook nog sprake van harde plancapaciteit in de bestemmingsplannen van Almere, waar gebruik van gemaakt kan worden. Het gaat dan om ruimte voor kantoorontwikkeling in Duin (30.000 m² b.v.o. – opgenomen in een grondexploitatie), Floriade (19.000 m² b.v.o., als onderdeel van een gemengde bestemming in de grondexploitatie) op bedrijventerreinen Gooisekant (binnen een gemengde bestemming, Het Atelier (meerdere kantoren tot 1.500 m² b.v.o. in een gemengde bestemming), Hogekant en Lagekant (in totaal 15.000 m² b.v.o. voor beide terreinen in een gemengde bestemming). Uit de marktontwikkelingen van de afgelopen jaren kan opgemaakt worden dat er weinig vraag is naar de kantoren binnen gemengde bestemmingen; de mogelijkheden om kantoren in overeenstemming met het bestemmingsplan te realiseren bestaat al meerdere jaren, maar er wordt geen gebruik van gemaakt. De andere bestemmingen die eveneens op de betreffende gronden zijn toegelaten blijken in de praktijk aantrekkelijker te zijn. Het gaat hierbij vaak om bedrijvigheid, leisure en consumentgerichte dienstverlening.