In het kader van de nieuwe GVW, die binnenkort aan de raad wordt aangeboden, is onderzoek verricht naar de verwachte vraag naar bedrijventerreinen voor de komende 10 tot 20 jaar. Volgens dit onderzoek kan over het algemeen gesteld worden dat door de ligging in de MRA en Flevoland en het unieke karakter van Almere, Almere weinig vraag heeft vanuit bedrijven in aangrenzende gemeentes die uit hun jasje groeien. Vestigingsvragen komen daarom vooral voort uit de eigen stad, verhuizingen van grotere bedrijven die wellicht dichter bij de Randstad gevestigd willen zijn, of bedrijven die andere delen van de MRA, andere delen van de Randstad of de Randmerenzone/ Noord-Veluwe verlaten. Op dit moment komt de grootste vraag uit de eerste categorie: doorgroeiende Almeerse ondernemers die willen uitbreiden of nieuwbouwen. Er zijn ook tekenen die wijzen op een groei van buiten de stad: in 2019 zijn Flamco en Lidl aangetrokken uit respectievelijk Bunschoten en Hoorn). Momenteel vinden er gesprekken plaats met diverse partijen uit de regio Gooi en Vechtstreek over (her)vestiging in Almere. De verwachting is dat de toestroom vanuit de MRA in de toekomst zal toenemen, onder meer door de transformatie van bedrijventerrein Nijverheidslaan in Weesp en diverse transformatie- gebieden in Amsterdam.
De verwachting vanuit lokale bedrijfsvastgoedmakelaars is dat de vraag naar bedrijfsruimte redelijk op peil zal blijven en vooral zal komen vanuit de sectoren logistiek en handel. Dit komt doordat de goed bereikbare locaties langs de belangrijkere goederenvervoersroutes in het zuidoosten en midden van Nederland steeds voller raken. De beschikbare ruimte, de goede bereikbaarheid en de centrale ligging van Almere in Nederland zorgt ervoor dat Almere – met Stichtsekant in het bijzonder – een aantrekkelijke vestigingslocatie is voor logistieke bedrijven. Deze partijen vragen vooral om grootschalige panden, maar ook in andere segmenten in de logistiek (meer kleinschaligere distributie) blijft de vraag op peil.
Net als in de logistiek, zijn in de industrie automatisering en robotisering twee trends die veel invloed hebben op de ruimtebehoefte. Verschillende studies laten zien dat het merendeel van de industriële bedrijven verwacht te gaan investeren in automatisering de komende jaren. De automatisering leidt naar verwachting tot een verdere schaalvergroting, omdat het om flinke investeringen gaat, waar een bepaalde massa voor nodig is. Als een vestigingsplaatskeuze zich voordoet, zal door de verdere specialisatie en de (reeds aanwezige) tekorten in het aanbod van technisch personeel, de arbeidsmarkt een nog grotere rol spelen in die keuze. Hoewel tekorten in personeel zich over het hele land voordoen, kunnen zaken als de mate waarin er gewerkt wordt aan de oplossing van dit tekort (aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt), het woning- en voorzieningenaanbod voor het beoogde (of mee te verhuizen) personeel wel doorslaggevend zijn.
Daarnaast is in de industrie ook een specialisatie zichtbaar, waardoor productieketens versnipperd raken maar ook behoefte is aan meer kennisontwikkeling. De vestiging nabij afnemers én kennisinstellingen wordt voor steeds meer industriële partijen daarom van belang.
Naast grootschalige bedrijfsruimten voor de logistiek, is de verwachting dat ook voor kleinschalige panden in Almere de vraag verder groeit, met name doordat zzp’ers doorgroeien naar micro- of kleinbedrijf. De middencategorie blijft naar verwachting juist achter, zo verwachten bedrijfs-makelaars.
Voor de langere termijn blijft het lastig om een betrouwbaar scenario te schetsen. Als gekeken wordt naar de uitgiftes van bedrijfsgronden van de afgelopen decennia, dan valt op dat tot het jaar 2002 er nauwelijks problemen waren met de uitgifte van gronden en daarna de uitgifte terugviel naar een langjarig gemiddelde van circa 3 hectare per jaar. In 2018 was voor het eerst een hogere uitgifte gerealiseerd en deze stijging heeft zich voortgezet in de navolgende jaren.
uitgifte bedrijventerreinen van 1997 tot en met 2020
in hectare
Hoewel de toename grotendeels toe te schrijven valt aan de uitgifte van 16 hectare bedrijfsterrein ten behoeve van het distributiecentrum van Lidl, is ook voor ruim 12 hectare grond uitgegeven aan bedrijfsverzamelgebouwen en bedrijfsgebouwen voor eindgebruikers.