Het toevoegen van woningbouwprojecten kan op deze manier op twee manieren doel treffen. Door in het juiste prijssegment woningen toe te voegen bovenop de kwantitatieve behoefte, zal de druk op de woningmarkt afnemen en wordt het prijsopdrijvende effect verminderd. Dit zorgt weer voor een betere doorstroming en daarmee voor meer keuze in het bestaande woningaanbod; als er namelijk voldoende eengezinswoningen met een hoge kwaliteit en aantrekkelijke woonomgeving worden gebouwd, dan zal dit de doorstroming vanuit de bestaande bouw gaan bevorderen. Hierbij wordt uitgegaan van een stap in de wooncarrière; de huishoudens die naar de duurdere koopwoningen verhuizen, laten over het algemeen een goedkopere koopwoning achter. Dit verklaart ook waarom er nu meer eengezinswoningen in het MPGA zitten, dan op basis van de behoefteraming uit afbeelding 3 nodig zou zijn. Om deze stap wel aantrekkelijk te maken, zullen de duurdere koopwoningen niet al te duur moeten worden. Via het SWPA wordt daar op gestuurd.
Voor de andere prijssegmenten (gereguleerde huur, middeldure huur en goedkope koop) geldt dat in het MPGA te weinig woningen zijn opgenomen om in de behoefte te kunnen voorzien. Voor deze segmenten geldt dat er projecten opgestart moeten worden om zowel te kunnen voorzien in de kwantitatieve behoefte en vervolgens nog meer woningen gerealiseerd moeten worden om de kwalitatieve behoefte te kunnen bedienen. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt in het SWPA de woningbouwproductie tot 2024 gepland en nauwlettend via de nieuwbouwmonitor in de gaten gehouden. In de bouwopgave tot 2024 wordt, ten opzichte van de projecten in het MPGA, voorgesteld om:
- Officepark Olympiakwartier Oost om te kleuren van werklocatie naar woonlocatie (600 woningen);
- Een Campus in de binnenstad realiseren (1.500 studentenwoningen);
- Medewerking te verlenen aan transformatieprojecten van derden in stedelijk vernieuwingsgebied Almere Buiten Centrum (en aan de randen van dit gebied);
- Een deel van bedrijventerrein Twentsekant om te kleuren naar woongebied;
- Schoollocatie De Meergronden in Almere Haven te herontwikkelen naar een gemengd gebied met onderwijs, woningbouw en maatschappelijke en commerciële voorzieningen;
- Bouwen voor de Buurt mogelijk te maken. Hiervoor worden de spelregels nog uitgewerkt.
Ten dele heeft hierover al besluitvorming in de raad plaatsgevonden, in andere gevallen volgt dat nog. Voor de periode na 2024 geldt dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om de woningproductie op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verder verdichten van het centrum van Almere en het ontwikkelen van Pampushout. Ieder jaar wordt aan de hand van de nieuwbouwmonitor in de gaten gehouden of de woningproductie nog op peil is en iedere twee jaar wordt middels een actualisatie van het SWPA gekeken welke projecten bijgestuurd, afgestoten of opgepakt moeten worden om de gewenste woningaantallen in 2030 te kunnen behalen. Ook zal ieder jaar de woningbehoefteprognose worden geactualiseerd. Op deze manier houdt Almere grip op de woningmarkt en kan er tweejaarlijks bijgestuurd worden, indien nodig.