Het aanbod in Almere valt op te delen in twee categorieën: aanbod van vrij verhuurbare bedrijfsruimtes en aanbod dat gecreëerd wordt voor een specifieke eindgebruiker. De laatste categorie is terug te zien in de opnamecijfers van bedrijfsruimte op de markt, maar niet in het (saldo van het) aanbod.
Op de binnenstedelijke bedrijventerreinen en reguliere bedrijventerreinen in Almere is vaak sprake van bedrijfsruimtes die een beperkt oppervlak kennen en zodanig zijn gebouwd dat zonder veel aanpassingen het vastgoed door verschillende partijen verhuurd kan worden. De bedrijventerreinen Buitenvaart (glastuinbouwgebied), De Vaart IV-VI (industriegebied) en Stichtsekant (industrie, logistiek) zijn wat meer toegesneden op een bepaald type bedrijvigheid. Hier worden minder multitenant gebouwen of flexibel te verhuren bedrijfsruimten gerealiseerd. Op Stichtsekant wordt wel vrij verhuurbaar bedrijfsvastgoed gerealiseerd voor middelgrote bedrijven in de productie- en/of logistieke sector, wat wel terug te zien is in de aanbodcijfers.
Uit onderzoek van Van Westrhenen Voerman bedrijfsmakelaars blijkt dat in 2020 het aanbod verder is gedaald van naar 73.100 m² bvo eind 2020. De daling in het aanbod komt door verkoop of verhuur aan nieuwe gebruikers. Deze cijfers zouden nog lager uitkomen als er niet op Stichtsekant een bedrijfsverzamelgebouw van 15.700 m² bvo aan het aanbod was toegevoegd. In vergelijking met vijf jaar geleden is de bedrijfsruimtemarkt merkbaar verkrapt.
Er is in 2020 87.000 m² bvo bedrijfsruimte gerealiseerd als nieuwbouw (LIS logistics, Dimensio en Flamco). Aangezien dit direct in gebruik is genomen door de betreffende partijen, is deze opname van bedrijfsruimte niet in het aanbod terug te vinden. In bestaande bedrijfsgebouwen is 33.300 m² bvo opgenomen, waardoor het totaal uitkomt op ruim 120.000 m² bvo Dit is de grootste opname van bedrijfsruimte in Almere van de afgelopen vijf jaar. De opnamecijfers zullen volgend jaar er anders uitzien, omdat dan het vastgoed is opgeleverd op de in 2020 uitgegeven gronden.