Deel A1: bestuurlijke voortgangsrapportage stedelijke programmering 2021

Wonen

Er dient dus altijd rekening gehouden te worden met een bouwtijd van twee jaar ten opzichte van het moment dat de gronden geleverd worden. In die zin geven de grondleveringscijfers uit het MPGA alleen aan wat er twee jaar later opgeleverd zal worden. Bij projecten van derden geldt dat deze eveneens niet in hetzelfde jaar opgeleverd gaan worden als het moment dat de ruimtelijke procedure doorlopen wordt. Aan de aanvang de ruimtelijke procedure gaat ook in de grotere transformatieprojecten gaat ook vaak één of twee jaar voorbereiding vooraf door visievorming, plannen concretiseren, onderzoeken, overeenkomsten opstellen en vaststellen en dergelijke. In het SWPA geven we dan ook tot 2024 alleen de plannen weer die nu al in de ontwikkelings-, bouwplan- of realisatiefase (conform IAGO) zitten. Een deel van het woningbouwprogramma tot 2024 bevindt zich nog in de initiatieffase, maar dit is slechts een ondergeschikt deel van het totaal.

Bij het SWPA is een bijlage toegevoegd waarin per stadsdeel wordt aangegeven welke projecten er lopen, hoeveel woningen er opgeleverd gaan worden en in welke prijsklasse deze zitten. Het totaal aantal op te leveren woningen bedraagt 12.652 (plancapaciteit opgeleverde woningen 2021-2024).

Een deel van deze 12.652 woningen zit in de lopende grondexploitaties en in projecten die zijn voorzien van een anterieure overeenkomst (met het voornemen om medewerking te verlenen aan de benodigde vergunningen). Als uitsluitend naar die projecten wordt gekeken en de oplevering op twee jaar na levering van de grond/ afgifte omgevingsvergunning wordt gezet, dan levert dat onderstaande afbeelding op. In deze aantallen is nog geen rekening gehouden met uitval en vertraging.

aantal woningen in de lopende projecten in Almere, naar verwacht jaartal van oplevering

Ten opzichte van de vorige afbeelding, waarin de plancapaciteit is opgenomen, valt op dat in de lopende grondexploitaties de productie na 2023 zal afnemen, terwijl voor het behalen van het jaarlijkse gemiddelde van 2.250 woningen tot 2030 in 2024 en 2025 de productie juist moet toenemen. Dit houdt in dat dit jaar en volgend jaar nieuwe projecten opgestart moeten worden om de oplevering van woningen in 2024 en 2025 waar te kunnen maken. Voor de jaren na 2026 geldt dat de plannen nog niet gereed zijn en nog niet als plancapaciteit opgenomen kunnen worden. Er zal iedere twee jaar, middels een actualisering van het SWPA, bekeken worden of er aanleiding is om nieuwe plannen op te pakken.

In totaal zijn er 16.000 woningen opgenomen in de lopende grondexploitaties, projecten van derden en Oosterwold tot en met 2030. Omdat de oplevering van de woningen uit het MPGA twee jaar later plaatsvindt dan de grondlevering is ingepland, worden de uit te geven gronden in 2030 pas in 2031/2032 bebouwd. De woningbouwproductie in de periode 2021 tot en met 2030 vindt dan ook plaats op gronden die in de periode 2019 tot en met 2028/2029 zijn (en nog worden) uitgegeven. Als we kijken naar de actuele woningproductiecijfers, zullen de komende 2 jaar ongeveer 4.700 woningen opgeleverd gaan worden. De grondlevering in de periode 2021 t/m 2028 leidt ongeveer 14.800 opgeleverde woningen. In de theoretische situatie dat alleen zou worden wat nu in het MPGA staat, dan zou dit nagenoeg exact voorzien in de kwantitatieve behoefte zoals aangegeven in deze tabel.

De gronden die in het MPGA voor woningbouw zijn opgenomen, zijn daarmee afzetbaar en voorzien in de marktbehoefte. Er is echter wel aanleiding om meer woningbouwprogramma te realiseren dan in het MPGA is opgenomen. Enerzijds om de druk op de woningmarkt te verlichten en anderzijds om de doorstroming te bevorderen en invulling te geven aan de kwalitatieve kant van de woningbehoefte.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 09:20:25 met de export van 06/07/2021 09:08:59